5 misstag
- Start
- 5 misstag
Shoppa inte solcellspaneler på nätet, ha någon som kommer ut till dig och kollar på taket. Att förlita sig på en gammal satellitbild från Google Maps håller inte. Kanske du har satt in en kamin eller ändrat ventilationen, kanske har ett träd växt upp. Dessa grejer skuggar din anläggning och den kommer inte producera som utlovat. I värsta fall kan installationen bli farlig, om den sätts upp fel.
Det är inte ovanligt att en installation täcker 20-40 kvadratmeter per taksida. Det är ett ganska stort segel det, när vinden ligger på. Södra Sverige har den högsta klassificeringen av vindlast, så när det blåser, så blåser det ordentligt. Din installation ska därför inte sitta kloss ut mot takets kanter eller takets nock. En säkerhetsmarginal på 30 cm är att föredra för att förhindra att blåsten får grepp under panelerna och sliter loss dem. En underkänd installation kommer dessutom ditt försäkringsbolag ha synpunkter på, och Länsförsäkringar gick ut med att bara 1 av 5 installationer de tittat på klarade försäkringskraven.
Håll det slimmat. Fler grejer på taket innebär fler felkällor. Vi ser alltför ofta att det i onödan sätts upp optimerare. Dessa är superbra att ha, men bara om du har en verklig risk för skuggning under dina högproduktionstimmar. Har man inte tydliga problem, så spar dig själv besvär i framtiden och håll det enkelt. Låt utföra en ordentlig skuggsimulering innan du låter någon slänga upp 10-tals optimerare i utförande som en Apple-TV på ditt tak. Den ska sitta där i 30 år.
Vi förstår – det är en hel vetenskap att förstå sig på solcellspaneler, och ofta skyltas det med att denna panelen har si och så många watt. Ju mer desto bättre, tänker du! Hemligheten bakom mycket effekt, uppemot 600 W är att panelerna är större, därav mer effekt. Men det kan få motsatt effekt. Lek med tanken att du på ett långsmalt tak får plats med 3 rader solcellspaneler av “normal” effekt (380-410W) men bara 2 rader med exempelvis 550 W, så blir din totala möjliga effekt lägre. Därför ska du alltid låta någon besöka ditt tak och räkna efter ordentligt, så att du får mest pang för pengarna.
Jo, det är faktiskt sant! 22% av investeringen slipper du nämligen betala reavinstskatt på den dag då du säljer ditt hus, då installationen ses som en fastighetsförbättrande åtgärd och kvittas mot den beskattningsbara delen av vinsten. Denna doldis missar de flesta!